Tao Kalligrafie Meditatie in Beweging

Geplaatst op door

Tao Kalligrafie Meditatie in Beweging is een zachte manier om oefeningen te doen waar je hele lichaam en spierstelsel aan mee doen.

Door gebruik te maken van langzame, gracieuze, vloeiende bewegingen komt het lichaam in balans en wordt het energetisch opgeladen. Daarbij is je aandacht naar binnen gericht, naar de kern van je lichaam, je onderbuik.

Een Tao kalligrafie wordt geschreven in Eenheidsschrift. De bewegingen volgen de artistieke flow van de Tao kalligrafie, waardoor de spieren ontspannen en het lichaam zich vrijer kan bewegen. Door regelmatig te oefenen kan de geest tot rust komen, helderheid in het hoofd en een groter lichaamsbewustzijn ontstaan. Mensen die regelmatig oefenen voelen vaak meer contact met hun eigen lichaam. Hierdoor zijn ze beter in staat hun mogelijkheden en beperkingen werkelijk te ervaren.

Meditatieve staat van bewegen met Tao Kalligrafie 

De meditatieve staat die ontstaat bij Tao Kalligrafie in Beweging helpt je bij het inzicht krijgen in de vele voordelen ervan. Wanneer je mediteert maken je hersencellen nieuwe verbindingen, wat betekent dat de fysieke structuur van je brein verandert. Dit resulteert in betere cognitieve vaardigheden, zoals leren en onthouden. Hoe langer je deze manier van mediteren beoefent, hoe langer de veranderingen blijvend zijn.

Wetenschappers hebben ontdekt dat mediteren ook invloed heeft op de verbindingen van de frontale hersenkwabben die op hun beurt het limbische systeem in de hersenen beïnvloeden dat de emoties beheerst.

Deze veranderingen in hersenactiviteit en uiteindelijk zelfs in de hersenstructuur, stellen je in staat beter en op een meer positieve manier om te gaan met stress en negatieve emoties zoals angst, boosheid, depressie en angstige spanning.

Actieve Elementen van Tao Kalligrafie Meditatie in Beweging

Bewustzijn

Dit is het eerste en meest essentiële element en daarom het fundament van al de andere voordelen. Het begint met zelfbewustzijn. Aandacht besteden aan je lichaam terwijl je de langzame, gracieuze bewegingen van Tao kalligrafie meditatie beoefent, helpt je beter te focussen. Wanneer je je rustig concentreert op het verplaatsen van je gewicht, de beweging van je handen en armen of het draaien van je lichaam, raakt je geest minder snel afgeleid en blijf je meer in het hier-en-nu.

Deze gewoonte ontwikkelen tijdens de Tao kalligrafie meditatie in beweging helpt om je door de dag heen beter te focussen. En er zijn meer voordelen. Verhoogd lichaamsbewustzijn kan leiden tot betere balans; een heldere geest helpt je kalmer om te gaan met uitdagingen zoals werken onder hoge druk met een deadline of met een emotionele teenager.

Intentie

De visualisatie, verbeeldingskracht en meer die ingezet wordt in Tao Kalligrafie Meditatie in Beweging kunnen je intenties, overtuigingen en verwachtingen veranderen. Dit heeft een groot effect op het leven. De lichaamshouding in Tao kalligrafie beïnvloedt je spierspanning, lichaamshouding en mentale staat, wat kan resulteren in een verbeterde balans. Tijdens de oefening kan het actieve gebruik van visualisatie en de kracht van suggestie ook fysieke impact hebben. Bijvoorbeeld door een oefening als “Was je met het gouden licht van de Bron” waarbij je je voorstelt hoe je elke cel in je lichaam wast met helende energie, kun je je beter en gezonder voelen.

Structurele integratie

Tao Kalligrafie in Beweging ondersteunt integratie het bovenlichaam met het onderlichaam, de rechterzijde met de linkerzijde en de ledematen met de kern van het lichaam.

Ontspanning

De circulaire, vloeiende bewegingen van Tao Kalligrafie in Beweging zijn meditatief, wat je helpt je geest en lichaam in een diepere staat van ontspanning te brengen. Tao Kalligrafie in Beweging is een balans van minimale inspanning met actieve ontspanning—zoals yin en yang.

Versterking & flexibiliteit

Langzame, voortdurende, ontspannende bewegingen die je herhaalt, zorgen voor een proces van rekken en strekken om je bewegingsbereik en flexibiliteit te vergroten. Ondanks de misleidende zachte uitstraling, is Tao Kalligrafie in Beweging een lage tot gemiddelde intensieve aerobic activiteit, afhankelijk van je niveau van fitheid en hoe je de oefening doet.

Sociaal Support

Veel mensen beoefenen Tao Kalligrafie in Beweging in een Tao Chang/Tao Veld als groepsoefening. Het gevoel ergens bij te horen kan een sterk motief zijn om toegewijd de oefening te doen. Verder is uit onderzoek gebleken dat de sociale ondersteuning die deelnemers ontvangen van een dergelijke groep een positief effect heeft op de gezondheid. Mensen die sterke banden hebben met anderen zijn gezonder en gelukkiger en wanneer ze toch ziek worden, herstellen ze sneller.

Belichaamd bewustzijn

Tao Kalligrafie in Beweging creëert een kader voor integratie van lichaam, geest en spirit voor een meer holistisch leven. Tao Kalligrafie in Beweging is meer dan alleen een fysieke oefening. Je psychologisch welzijn, je sociale interacties en jouw kijk op natuur worden allemaal beïnvloed. Je wordt je meer bewust, in balans en gevoeliger. De ervaringen die je opdoet wanneer je Tao Kalligrafie in Beweging beoefent, kunnen door gaan werken je dagelijks leven. Je leert mee te gaan ‘met de flow’. Dit aanpassingsvermogen of deze veerkracht stelt je in staat beter om te gaan met stress en weer in je kracht te komen na tegenslag of trauma.

Stappen binnen Tao Kalligrafie Meditatie in Beweging

Zacht en toch krachtig, bemoedigt de hele oefening van meditatie in beweging de deelnemer om zichzelf te onder te dompelen in een bewegingskunst op vijf krachtige manieren:

Activeer Lichaamskracht:

Ga staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
Nek en schouders ontspannen, handen uitgestrekt voor je onderbuik, handpalmen naar elkaar toe alsof je een bal vasthoudt. De lichaamshouding is erg belangrijk omdat bij de oefening zowel de bovenste als de onderste helft van je lichaam betrokken wordt alsook de omgeving buiten je en de stilte in jezelf.

Activeer Geestkracht:

Pas creatieve visualisatie toe en stel je voor dat gouden licht een bal vormt tussen je handen en die zich uitbreidt in je lichaam.

Activeer Zielenkracht:

Begin met de Zeg hallo formule.

Activeer Klankkracht:

Gebruik een krachtige affirmatie of mantra. Herhaal deze steeds weer om deze affirmatie in je leven te creëren en manifesteren

Activeer Volgkracht:

Volg het vloeiende, betoverende pad van Tao kalligrafie—geschreven in een speciale een-lijn stijl—om lichaam, geest en intentie te harmoniseren in een holistische ervaring.